
Judo hoort bij je opvoeding
Judo staat voor zachte weg en is het uit balans brengen van je tegenstander. Daarmee kan je jezelf verdedigen zonder de ander pijn te doen. De sleutel is minimale inspanning met maximaal effect. Worpen, houdgrepen en armklemmen zijn technieken die toegepast worden in deze sport. Judo is stoeien met een doel. Je leert door Judo vallen zonder je te blesseren wat voor grote toegevoegde waarde kan zijn in andere sporten en het dagelijks leven.
Vaak zeggen beelden meer dan duizend woorden. Over Judo is al genoeg geschreven maar als zelfs de reclamemakers al onder de indruk zijn van de goede en vormende eigenschappen van deze sport, dan hoeven wij niets meer te schrijven. Dan rest ons alleen nog maar kijken.
In het hart van alles wat we doen, leven we volgens de Judocode.
Deze tekenfilmserie is een gebruiksvriendelijk manier om de
betekenis van elk van de waarden over te brengen; beleefdheid,
moed, vriendschap, oprechtheid, eer, bescheidenheid, respect en
zelfbeheersing.
Judo hoort bij je opvoeding
Judo is voor echte doorzetters
Presented by Niel Adams
Judo is een Olympische zelfverdedigingssport waarbij de deelnemers genaamd Judoka’s elkaar treffen in een individueel gevecht tijdens een toernooi van eliminatie.
De grondlegger van het hedendaagse Judo, genaamd Jigoro Kano, had een filosofie van “Maximaal effect bij een minimale inspanning”. Dit is het grondbeginsel van de Judosport. Judoka’s dragen een speciale jas, broek en band. Dit is genaamd de Judo-gi. In competitie draagt één deelnemer een wit en de andere een blauwe Judo-gi. De Judo-gi is belangrijk om de sport goed uit te kunnen voeren. Een goede Judopakking (Kumi Kata) is onmisbaar. De speler die het eerste de beste Kumi Kata heeft is vaak in controle van het spel. Vele verschillende Kumi Kata zijn mogelijk en toegestaan zolang ze maar positief zijn en de bedoeling hebben om de tegenstander te werpen. Niet toegestane negatieve pakkingen zijn pakkingen die bedoeld zijn om de tegenstander te blokkeren zonder de bedoeling om zelf te werpen.
Hoe speel je en hoe win je?
Elk gevecht duurt 4 minuten. De deelnemers beginnen altijd met een buiging. Dit is een fundamenteel principe van Judo Daarna geeft de scheidsrechter het signaal om te beginnen (Hajime).
Ippon is de hoogste score! Dit is de ultieme score omdat je dan direct het gevecht gewonnen hebt en de wedstrijd hiermee over is. Er zijn vier manieren om een Ippon te scoren, de eerste is om je tegenstander vol op zijn rug te werpen met kracht en snelheid. Dit kun je doen met een variëteit aan worpen vanuit vele verschillende richtingen. Soms als rechtstreekse aanval maar soms ook als een overname op een aanval van je tegenstander. Ippon kun je ook scoren tijdens een grond gevecht (Ne Waza). Dit kan wanneer je je tegenstander 20 sec. lang met zijn bovenlichaam plat op zijn rug kunt houden door middel van een houdgreep (Osae Komi). Nog twee andere manieren om een Ippon op de grond te scoren is door je tegenstander tot overgave te dwingen. Door middel van een armklem of een verwurging. Als je tegenstander afklopt scoor je een Ippon en is de wedstrijd over.
Wazari is de daaronder hoogste score. Wazari’s zijn cumulatief tot Ippon. Scoor je twee Wazari’s dan is het samen een Ippon en is de wedstrijd gewonnen. Wazari kun je verdienen met een worp die niet gewaardeerd word als een Ippon omdat deze kracht of snelheid mist. Of worpen waarbij de tegenstander op de zei valt of doorgedraaid word naar de rug. Je kunt tijdens Ne Waza ook een Wazari scoren met een houdgreep die je tussen de 10 & 19 seconden vasthoud.
Golden score
Als op het eind de stand gelijk is begint de golden score. De wedstrijd wordt doorgezet tot één van de deelnemers een Wazari of Ippon scoort, de golden score. De eerste die scoort wint de wedstrijd.
Straffen
Er is ook een straffen systeem, de hoogste is diskwalificatie (Hansoku Make) Dit kan worden gegeven wanneer een deelnemer een grote overtreding begaat. Elk ongewenst gedrag die tegen de geest van het Judo is wordt bestraft met Hansoku Make. Er zijn ook straffen voor kleinere overtredingen van de spelregels (Shido). Deze worden gegeven voor o.a. buiten het wedstrijdveld stappen. Je tegenstander met opzet buiten het wedstrijdveld duwen. Niet snel genoeg aanvallen. Of met opzet een negatieve Judopakking maken zonder zelf aan te vallen. Drie shido’s resulteren in een Hansoku Make (diskwalificatie)
Het aanraken van je tegenstander zijn been tijdens het werpen of terwijl je zelf geworpen wordt is ook een Shido. Maar als je dit voor een tweede keer doet resulteert het direct in een Hansoku Make.
Judo heeft een morele code die gebaseerd is op; Beleefdheid, Moed, Oprechtheid, Eer, Bescheidenheid, Respect, Zelfbeheersing en niet te vergeten vriendschap!
Geniet van Judo!